Evenementen

<< dec 2022 >>
MDWDVZZ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Oosterhesselen

Oosterhesselen (Drents: Hesseln) is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden, met ongeveer 1898 inwoners (1 januari 2011). Het ligt ca. 10 km ten noorden van Coevorden en ongeveer midden tussen Emmen en Hoogeveen. Het was tot 1 januari 1998 de hoofdplaats van de zelfstandige Gemeente Oosterhesselen samen met de dorpen Gees, Geesbrug, Zwinderen en het grootste deel van Nieuwlande. Thans behoren de eerstgenoemde dorpen allemaal tot de Gemeente Coevorden. Nieuwlande werd ingedeeld bij Hoogeveen.

Het dorp is goed bereikbaar: aan de westkant loopt een provinciale weg, die enkele kilometers ten zuiden van Oosterhesselen aansluit op de rijksweg A37 en aan de noordzijde op de provinciale weg Emmen-Drachten (N381).

Oosterhesselen is van oorsprong een esdorp, dat vooral vanaf de jaren zestig is uitgebreid met nieuwbouwwijken. In het oude deel van het dorp zijn echter nog een aantal karakteristieke Saksische boerderijen te vinden.

Centraal in het dorp staat de Nederlandse Hervormde kerk uit de vijftiende eeuw. Opvallend is dat de kerktoren los staat van het schip. Dit is waarschijnlijk een erfenis van het krijgsgeweld aan het einde van de zestiende eeuw, toen de vesting Coevorden belegerd werd door de Spanjaarden. Een andere bezienswaardigheid is de kaasboerderij de Kloosterhoeve, waar nog op traditionele wijze verschillende soorten kazen worden gemaakt.

Oosterhesselen heeft als relatief bescheiden dorp een groot aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een sporthal en sportvelden, een openbare basisschool en een streekvestiging van een openbare middelbare school uit Emmen, twee supermarkten, een postagentschap en diverse winkels en horecagelegenheden.

Ten oosten van het dorp ligt havezate “De Klencke”, een adellijk landhuis uit de zeventiende eeuw met enkele boerderijen en een groot bijbehorend landgoed. Dit bestaat uit bossen, een aanzienlijk heideveld, enkele essen en de groenlanden langs het Drostendiep. Het gebied werd in 1961 door de laatste bewoonster van het landhuis, mevrouw Goddard-van der Wijck, nagelaten aan Natuurmonumenten, waar het sindsdien bij in eigendom en beheer is.

De marke van Oosterhesselen kenmerkt zich verder door essen en groenlanden en wordt aan de zuidkant doorsneden door de Verlengde Hoogeveensevaart. In het landbouwgebied ten zuiden van het dorp is het ‘hunnenkerkhof’ te vinden, een prehistorisch grafveld. Aan de oostrand van het dorp ligt een klein wandelbos.